Ciasto „Kinder BUENO” w kostkach

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(forma 20×20 cm, ok. 16–20 kawałków)

Spód (herbatnikowy)

  • 200 g herbatników (np. Petit Beurre)
  • 80 g masła, roztopionego

Warstwa biała (serowo-krówkowa)

  • 250 g twarogu sernikowego lub serka mascarpone
  • 200 g masy krówkowej (kajmak)
  • 2 łyżki śmietanki 30%, opcjonalnie do rozrzedzenia

Warstwa mleczno-czekoladowa

  • 200 g czekolady mlecznej (min. 40% kakao)
  • 150 g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa

  • 100 g gorzkiej czekolady (ok. 60–70% kakao)
  • 50 ml śmietanki 30%

Dodatkowo

  • ok. 50 g pokruszonych herbatników
  • 8–10 kostek czekoladek typu „Kinder Country” do dekoracji

Przygotowanie:

Herbatniki zmiel w malakserze lub włóż do woreczka i rozgnieć wałkiem na drobny piasek.

Wymieszaj z roztopionym masłem, aż masa będzie przypominać mokry piach.

Wyłóż nią dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociśnij (najlepiej spodem szklanki).

Wstaw do lodówki na 20 min, by stwardniała.

Twaróg (lub mascarpone) połącz z masą krówkową.

Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodaj 1–2 łyżki śmietanki, by była bardziej kremowa.

Wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Włóż z powrotem do lodówki.

Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.

Śmietankę ubij na półsztywno z cukrem pudrem.

Delikatnie wymieszaj ją z mascarpone, następnie wmieszaj przestudzoną czekoladę mleczną.

Na wierzch białej warstwy wyłóż krem czekoladowy, wyrównaj powierzchnię. Znowu schłódź ok. 30 min.

zagotuj, zalej nią posiekaną gorzką czekoladę.

Odczekaj minutę, wymieszaj na gładki ganache.

Lekko przestudź, ale polewa nadal powinna być płynna.

Wylej na krem, wygładź.

Posyp polewę pokruszonymi herbatnikami dla efektu „chrupnięcia”.

Na wierzchu połóż kostki czekoladek „Kinder Country” (połowę przekrój, by pasowały).

Ciasto odstaw do lodówki na min. 4 godziny (najlepiej całą noc).

Wyjmij z formy, obetnij luźne brzegi.

Pokrój na kostki o boku 4–5 cm używając ostrego noża zanurzanego w gorącej wodzie (czyste cięcie).


Delikatne, kremowe warstwy z chrupiącym spodem i polewą w połączeniu z pralinką dają efekt prawdziwego deseru „Kinder BUENO” w domowym wydaniu.

Wskazówki- ja do ciasta między wartwy dodawałam dodatkowe herbatniki, smarowałam je nutellą jednak jest to opcjonalne rozwiązanie.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Hummus z dynią

Składniki: 1 szklanka puree z pieczonej dyni (np. Hokkaido lub piżmowej) 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po…

Trufle Oreo w czekoladzie

Składniki: (ok. 25–30 sztuk): Masa truflowa: 300 g ciasteczek Oreo (bez mleka w środku też się sprawdzą) 150…

Pyszna sałatka z 5 składników

Zesmakuj ze mną pysznej, zdrowej i banalnie prostej w przygotowaniu sałatki. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko 5 podstawowych…