Ciasto Oreo bez pieczenia

Składniki:
Spód i warstwy:
- 400 g ciastek Oreo (ok. 2 opakowania)
- 100 g masła (roztopionego)
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone
- 3–4 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 6–8 ciastek Oreo (pokruszonych do środka masy)
Do dekoracji:
- Bita śmietana
- Ciasteczka Oreo
- Pokruszone ciasteczka
Przygotowanie:
Ciastka Oreo (bez oddzielania kremu) zblenduj lub bardzo drobno pokrusz.
Połącz z roztopionym masłem i wyłóż masą spód formy (najlepiej 20×20 cm lub tortownica 24 cm).
Ugnieć dokładnie i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
W misce ubij schłodzoną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
Dodaj mascarpone oraz ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj do połączenia składników.
Na koniec wsyp pokruszone Oreo i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Na spód z ciasteczek wyłóż połowę kremu.
Możesz dodać cienką warstwę ciasteczek (całych lub pokruszonych) i znów krem.
Wygładź wierzch i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Udekoruj bitą śmietaną i ciasteczkami Oreo tuż przed podaniem.
Dla większej stabilności możesz dodać 2–3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ciepłej wodzie do masy.
Ciasto świetnie sprawdzi się także w formie tortu lub w pucharkach jako deser warstwowy.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI