Ciasto z truskawkami i kruszonką

28.06.2025
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • Ciasto:
  • 150 g masła (miękkiego)
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2–3 łyżki mleka (jeśli masa będzie zbyt gęsta)
  • Owoce:
  • 300–350 g świeżych truskawek, pokrojonych w ćwiartki lub plasterki
  • Kruszonka:
  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Formę (np. tortownicę 22–24 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką.
Ciasto:
Utrzyj miękkie masło z cukrem na puszystą masę.
Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
Dodaj ekstrakt waniliowy.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej i miksuj tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste – dodaj mleko.
Przelej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.
Rozłóż truskawki równomiernie na cieście.
Kruszonka:
Wszystkie składniki rozetrzyj palcami lub rozdrobnij nożem do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Posyp nią owoce.
Piecz przez 45–50 minut, aż kruszonka się zarumieni, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
Ostudź przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje lekko ciepłe lub całkowicie ostudzone.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Domowy Sos Czosnkowy (z koperkiem)

Składniki: 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego (można też użyć kwaśnej śmietany 18%) 2–3 ząbki czosnku (przeciśnięte…

Przepis na marynowane marchewki w słoiku

Składniki: (1 duży słoik ok. 700 ml) Marchewka – 500 g (świeża, średniej grubości) Czosnek – 2–3 ząbki…

Powidła śliwkowe z kakao i orzechami

Składniki: 1 kg śliwek (najlepiej węgierek) 300 g cukru (można dostosować do własnych preferencji) 2 łyżki kakao 1…