Cruffiny z bitą śmietaną, konfiturą i czekoladą

14.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: średnie

Połączenie croissanta i muffina – warstwowe, maślane, lekko chrupiące i niezwykle efektowne.

Składniki:

(na ok. 8–10 sztuk):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g masła (zimnego, w cienkich plasterkach)

Do pieczenia:

  • Masło do smarowania formy
  • Cukier puder do obsypania

Do dekoracji:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 8–10 łyżeczek konfitury malinowej lub porzeczkowej
  • Starta biała i mleczna czekolada (ok. 50 g razem)

Przygotowanie:

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Owsiany omlet z jagodami i jeżynami

Składniki: 2 jajka (każde 50g)70 g mąki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g jogurtu greckiego 1 łyżka erytrytolu50g jagód 50…

Ogórki kiszone – przepis tradycyjny

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (twardych, świeżych) 5–6 ząbków czosnku 3–4 baldachy kopru (z łodygami) kawałek korzenia chrzanu…

Marynowane śledzie w słoikach

Składniki: 4 filety śledziowe (solone lub w oleju) 2 średnie cebule 2 marchewki 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6…