Cukinia z koperkiem na zimę

10.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg młodej cukinii
  • 2 cebule
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki (nie obieraj, jeśli jest młoda).

Cebulę pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj.

Wszystko włóż do dużej miski, zasyp solą, wymieszaj i odstaw na 2 godziny.

Po tym czasie odciśnij nadmiar soku.

W rondlu zagotuj zalewę: ocet, cukier, gorczycę, pieprz i przeciśnięty czosnek.

Gorącą zalewę wlej do warzyw, wymieszaj.

Nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć.

Pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania wody.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na placki z cukinii z dipem śmietanowym

Składniki: (ok. 12–14 małych placuszków) Placki z cukinii 3 średnie cukinie (razem ok. 600–700 g) 1 średnia cebula…

Mielonka z czosnkiem niedźwiedzim w słoikach

Delikatna, aromatyczna domowa konserwa mięsna z nutą czosnku niedźwiedziego – idealna na kanapki, do sałatek lub jako przekąska…

Przepis na pastę z papryki do słoików

Składniki: 2 kg czerwonej papryki 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki octu (10%) 1 łyżeczka soli 1…