Curry z soczewicą, warzywami i paneerem

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 3–4 porcje):

  • 200 g sera paneer (można zastąpić tofu)
  • 3/4 szklanki suchej zielonej lub brązowej soczewicy
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chili (opcjonalnie)

Do podania:

  • świeża kolendra
  • ryż basmati lub naan

Przygotowanie:

Ugotuj soczewicę do miękkości (ok. 20 minut), odcedź.

Pokrój ser w kostkę, podsmaż na złoty kolor na niewielkiej ilości oleju. Odstaw.

Na głębokiej patelni lub w garnku podsmaż posiekaną cebulę.

Dodaj przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy – smaż chwilę, aż uwolnią aromat.

Dodaj pokrojoną cukinię i paprykę – podsmaż 5–6 minut.

Dorzuć ugotowaną soczewicę, pomidory, koncentrat i mleczko kokosowe.

Duś całość ok. 10–15 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje.

Na końcu dodaj podsmażony paneer i wszystko razem wymieszaj.

Posyp świeżą kolendrą i podawaj z ryżem basmati lub chlebkiem naan.

Jeśli nie masz paneera – zamień go na tofu lub ugotowaną ciecierzycę. Danie świetnie smakuje odgrzewane – idealne na lunchbox!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Dynia w occie – do słoików na zimę

Składniki: Na ok. 5-6 słoików po 500 ml: 2 kg dyni (najlepiej hokkaido lub piżmowa – twarda i…

Pyszna sałatka z kurczakiem i szparagami

Składniki na dwie porcje: Makaron (150 g) Zielone szparagi(1 pęczek) Pierś z kurczaka (200 g) Przyprawa do kurczaka…

Sałatka na zimę z ogórków, papryki i cebuli (sałatka do słoików)- Przepis Babci Marysi

Składniki: Składniki (na ok. 6–7 słoików 500 ml): 2 kg ogórków gruntowych (średniej wielkości) 2–3 czerwone papryki 2…