Cynamonowe rollsy-Cynamonki
Zesmakuj ze mną cynamonowych, drożdżowych pyszności, idealnych na jesienne wieczory.
Gorąca herbata, a do tego maślane i cynamonowe ciasto drożdżowe. Zamknij oczy, wyobraź sobie taki wieczór, a później przygotuj cynamonki z mojego przepisu.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
✅️550 g mąki
✅️130 ml mleka
✅️100 g masła
✅️3 jajka
✅️30 g świeżych drożdży
✅️2 łyżeczki cukru trzcinowego (do rozczynu)
✅️50 g cukru trzcinowego do suchych składników
Przygotowanie:
Do miski dodaj mleko, drożdże i cukier. Całość wymieszaj, przykryj ścierką. Odstaw na 15 minut. Do drugiej miski wsyp mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajka, masło i cukier. Całość zagnieć na jednolite ciasto, a następnie odstaw je do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto musi wyrastać pod przykryciem.
Dodatki:
✅️50 g masła
✅️10 łyżek cynamonu
✅️10 łyżek cukru trzcinowego
✅️ mleko do posmarowania cynamonek
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj. Na ciasto wylej rozpuszczone masło. Następnie posyp ciasto cynamonem i cukrem trzcinowym. Ciasto zwiń jak roladę. Pokrój roladę na 2cm części. Cynamonki posmaruj mlekiem. Piecz je 20 minut w 180 stopniach.
Cynamonowe rollsy polej lukrem.
I gotowe!