Czekoladowe cakepops z 5 składników 

4.07.2023
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Składniki: 
  • Ciasteczka Oreo waniliowe 300 g
  • Mascarpone 60 g
  • Mały banan 1 sztuka
  • Masło orzechowe 1 łyżka 
  • Słomki do picia
  • Mleczna czekolada – pastylki 150 g 
Przygotowanie:

Ciastka zmiel na piasek. Zmielone ciastka przełóż do miski, dodaj również mascarpone, zgniecionego widelcem banana i masło orzechowe. 

Całość dokładnie wymieszaj (jeśli ciasto jest zbyt miękkie dodaj 50 g zmielonych ciastek). Z gotowego ciasta formuj kulki. W każdą z kulek włóż słomki do picia. 

Ważne jest to by słomki były wbite do 1/2 wysokości kulki. Wbicie słomki głębiej spowoduje rozpadanie cake pops podczas oblewania czekoladą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 

Oblewaj cakepops rozpuszczoną czekoladą. Udekoruj wg uznania. Odstaw mini desery do zastygnięcia na 1h do lodówki. 

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe płatki z liofilizowanymi owocami i miętą

Składniki: 200 g płatków owsianych górskich (lub innych ulubionych, np. orkiszowych czy jaglanych) 50 g orzechów (np. migdały,…

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 jajka 3–4 łyżki mąki pszennej 200 g kiełbasy lub boczku…

Sałatka warzywna z przecierem pomidorowym do słoików

Składniki: 1 kg ogórków (pokrojonych w plasterki) 1 kg papryki (różne kolory, pokrojone w paski) 1 kg cebuli…