Deser truskawkowy z kremem i bezą w pucharkach

14.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 4 porcje):

Warstwa truskawkowa:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 1–2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)

Krem:

  • 300 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Bezy:

  • ok. 8–10 małych bezików (kupne lub domowe)
  • opcjonalnie 2 większe bezy do pokruszenia

Dekoracja:

  • świeże truskawki w całości i w plasterkach
  • bezy w całości na wierzch

Przygotowanie:

Około 2/3 truskawek pokrój i podduś chwilę na patelni z cukrem (2–3 minuty), aż puszczą sok.

Zdejmij z ognia i ostudź. Możesz lekko zblendować dla gładszego efektu.

Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywny krem.

Dodaj wanilię, wymieszaj delikatnie.

W przezroczystych szklankach układaj warstwy:

Sos truskawkowy

Krem (najlepiej wyciskany z rękawa cukierniczego)

Pokruszona beza

Powtórz warstwy jeszcze raz

Na wierzch dodaj:

połówkę truskawki (lub plasterek na ściance szkła),

2–3 całe małe beziki.

Deser najlepiej smakuje świeży, tuż po złożeniu – bezy pozostają wtedy chrupiące.

Można przechować w lodówce do 12 godzin, ale bezy mogą zmięknąć.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kolorowa sałatka warzywna do słoików na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (pokrojone w cienkie plasterki) 500 g marchwi (starta na grubych oczkach) 500 g…

Sałatka z kiszonej kapusty na zimę

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml, czas przygotowania 30 min + pasteryzacja) Składniki 2 kg kiszonej kapusty 500…

Ogórki konserwowe z czosnkiem – przepis domowy

Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 5–6 ząbków czosnku (pokrojonych) 1 marchewka (opcjonalnie – dla koloru) 1 łyżka…