Deser warstwowy z zielonym biszkoptem, kremem i granatem

5.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Składniki (na 6 porcji):

Zielony biszkopt (szpinakowy lub barwiony):
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garście świeżego szpinaku (lub ½ szklanki mrożonego – dobrze odsączonego)
  • ⅓ szklanki oleju
  • kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie)
  • zielony barwnik spożywczy (jeśli nie używasz szpinaku)
Krem śmietankowy:
  • 250 ml śmietanki 36% lub 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Warstwa owocowa:
  • 150 g owoców leśnych lub malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie – do zagęszczenia)
    lub
  • gotowa galaretka owocowa (np. malinowa)
Do dekoracji:
  • pestki granatu
  • świeże listki mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zmiksuj szpinak z olejem (lub dodaj barwnik).

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę.

Delikatnie wmieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i masę szpinakową.

Piecz w 170°C przez 25–30 minut (forma ok. 20×20 cm).

Po ostudzeniu pokrusz biszkopt na okruchy.

Ubij śmietankę na sztywno z cukrem pudrem.

Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj do połączenia.

Jeśli używasz owoców: podgrzej je z cukrem i ewentualnie zagęść mąką ziemniaczaną.

Jeśli używasz galaretki: przygotuj ją wg instrukcji, schłodź i poczekaj, aż zacznie tężeć.

Składanie deseru:

W przezroczystych kubeczkach lub szklankach ułóż warstwami:

Pokruszony zielony biszkopt

Krem śmietankowy

Warstwa owocowa / galaretka

Ponownie biszkopt

Na wierzch: pestki granatu

Deser najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by się schłodził.

Możesz eksperymentować z innymi owocami: kiwi, mango, borówkami.

Biszkopt można przygotować dzień wcześniej.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Roladki wołowe z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Składniki: Roladki wołowe: 4 plastry wołowiny (najlepiej z udźca lub zrazówki) 4 ogórki kiszone 1 cebula 4 łyżeczki…

Przepis na aromatyczną marynatę do wieprzowiny

Składniki: (porcja na ok. 1,2 kg mięsa) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego) 2 łyżki sosu…

Przepis na chrupiące bułeczki śniadaniowe (kajzerki)

Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450 lub 500) 7 g suchych drożdży (1 paczka) 1 łyżeczka…