Deserki w szklankach

18.07.2025
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 6–8 porcji)

  • Spód ciasteczkowy:
    • 200 g korzennych ciastek (np. pierniczków)- mogą być zwykłe herbatniki
    • 50 g masła, roztopionego
  • Masa karmelowa:
    • 400 g gotowej masy krówkowej (dulce de leche)
  • Masa mascarpone:
    • 250 g serka mascarpone
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 2–3 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dodatki:
    • 3–4 batoniki (np. Snickers), pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

Korzenne ciastka przełóż do woreczka i rozkrusz na drobny piasek (wałek lub blender).

Wymieszaj okruchy z roztopionym masłem, aż masa będzie wilgotna.

Do każdego pucharka wsyp na dno równą porcję (ok. 2 łyżki) ciasteczkowej mieszanki i lekko dociśnij.

Masę krówkową lekko wymieszaj widelcem, by była gladka.

Na ciasteczkowy spód nałóż po ok. 2 łyżki masy krówkowej i wyrównaj powierzchnię.

W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią na sztywno.

Delikatnie połącz ją z mascarpone, aż powstanie jednolita, puszysta masa.

Na warstwę karmelu wyłóż po ok. 2–3 łyżki kremu mascarpone.

Powtórz krok 1.3: do każdego pucharka wsyp kolejną porcję ciasteczkowych okruchów i dociśnij.

Na ciasteczka nałóż kolejną porcję masy krówkowej (ok. 2 łyżki), wyrównaj.

Na karmel wyłóż resztę kremu mascarpone, wygładź wierzch.

Na wierzchu każdego deseru ułóż plasterki batonika.

Schłodź w lodówce minimum 1 godzinę, by warstwy się przegryzły.

Wskazówki

  • Korzenne ciastka możesz zastąpić ciasteczkami owsianymi lub maślanymi, ale charakter piernika świetnie pasuje do karmelu.
  • Jeśli chcesz mocniejszego aromatu korzennego, dodaj do okruchów szczyptę cynamonu i imbiru w proszku.
  • Deser świetnie smakuje także z odrobiną posiekanych orzechów na wierzchu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Jajecznica w tortilli

Składniki: 1 placek tortilli 2 jajka 1/2 papryki 1 cebula oliwa sól do smaku wędlina Przygotowanie: Na patelnię…

Młode ziemniaki z koperkiem

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2–3 łyżki masła lub oliwy z oliwek (do wyboru) sól morska (do smaku)…

Letnia sałatka ziemniaczana z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem

Składniki: 500 g młodych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach i pokrojonych w plasterki) 1 ogórek gruntowy lub 1/2 ogórka…