Domowa frużelina truskawkowa – idealna do deserów, naleśników, gofrów czy ciast

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 3 łyżki cukru (można dodać więcej według upodobań)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Jeśli używasz świeżych truskawek – umyj je, odszypułkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki.

Mrożone truskawki nie wymagają rozmrażania, ale gotuj je nieco dłużej.

Włóż truskawki do garnka.

Dodaj cukier i sok z cytryny.

Gotuj na średnim ogniu przez ok. 5–10 minut, aż owoce puszczą sok i zmiękną.

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą, aż powstanie jednolita zawiesina.

Wlej mieszankę do gotujących się truskawek, cały czas mieszając.

Gotuj jeszcze przez 1–2 minuty, aż frużelina zgęstnieje i nabierze lekko przezroczystej konsystencji.

Przełóż gorącą frużelinę do czystych, wyparzonych słoiczków.

Zakręć i odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.

Można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień lub pasteryzować i trzymać dłużej.

Jeśli wolisz bardzo gładką konsystencję – zmiksuj owoce przed zagęszczeniem.

Można też dodać wanilię lub odrobinę mięty dla urozmaicenia smaku.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki w zalewie z kurkumą (na zimę)

Składniki: ok. 2,5–3 kg ogórków gruntowych 4–5 ząbków czosnku (pokrojonych) 1 łyżka gorczycy 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1/2…

Kurczak  z kalafiorem w kremowym sosie

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 średni kalafior 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml…

Jajecznica na mleku z cukinią i papryką

Jajecznica na mleku jest bardzo delikatna i kremowa. W połączeniu z cukinią i papryką daje pełnowartościowe i pyszne…