Domowa marchewka konserwowa w słoikach

Składniki:
Na 4–5 słoików (0,5 l):
- 2 kg marchewki
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- (opcjonalnie: kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie – po 1–2 do każdego słoika)
Przygotowanie:
Marchew obierz i pokrój w kostkę (lub w plasterki – wedle uznania).
Gotuj w osolonej wodzie przez 5–6 minut (ma być lekko twarda – „al dente”).
Odcedź i odstaw.
Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier i sól.
Zagotuj i mieszaj do rozpuszczenia.
Do czystych, wyparzonych słoików włóż marchew (do 2 cm poniżej brzegu).
Można dodać przyprawy (gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie).
Zalej gorącą zalewą.
Zakręcone słoiki pasteryzuj ok. 15–20 minut od momentu zagotowania wody (słoiki powinny być zanurzone do ¾ wysokości).
Po pasteryzacji odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Można dodać do zalewy odrobinę kurkumy – marchew będzie intensywniejsza w kolorze.
Świetnie smakuje również z dodatkiem koperku (dodaj do każdego słoika przed zalaniem).
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!