Domowa przyprawa warzywna – koncentrat warzywny na zimę

Składniki:
(na ok. 5–6 małych słoików):
- 1 kg marchwi
- 300 g pietruszki (korzeń)
- 1 mały seler (lub 1/2 dużego)
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża natka pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2–3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200–250 g soli kamiennej niejodowanej (20–25% całkowitej masy – naturalny konserwant)
Przygotowanie:
Obierz marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek.
Wszystko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w malakserze.
Zieleninę drobno posiekaj.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej.
Dodaj wszystkie warzywa i smaż ok. 10–15 minut, mieszając.
Dodaj sól i pieprz, wymieszaj i duś jeszcze 10 minut.
Możesz zostawić przyprawę w postaci siekanej lub zblendować ją na gładką pastę (łatwiej dozować).
Gorącą przyprawę przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków.
Mocno zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
Możesz też pasteryzować 10–15 minut, by zwiększyć trwałość.
Zastosowanie:
- 1–2 łyżeczki na 1 litr wody jako baza do zupy.
- Do sosów, gulaszy, ryżu, kasz.
- Idealna do szybkiej zupy „z niczego”.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!