Domowe burgery z ostrą przyprawą cajun

Składniki na bułki:
- • 500g mąki pszennej lub orkiszowej
- • 20 g świeżych drożdży
- • 150 ml wody
- • 110 ml mleka
- • 50 g masła
- • 2 jajka duże jajka
- • 1 czubata łyżka cukru
- • 3/4 łyżeczki soli
- • Sezam do posypania
Przygotowanie:
Do garnka dodaj mleko oraz wodę. Całość lekko podgrzej. Gdy składniki będą ciepłe pokrusz drożdże i cukier. Całość wymieszaj i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Czas wyrastania rozczynu to około 15 minut. Gdy rozczyn wyrasta do miski dodaj mąkę i sól.
Następnie do mąki wlej wyrośnięty rozczyn. Dodaj również 1 jajko. Całość wymieszaj. Gdy wszystkie składniki wstępnie się połączą stopniowo dolewaj rozpuszczone (letnie) masło. Całość zagniataj około 15 minut. Gdy zagnieciesz ciasto podziel je na 6/8 bułek.
Bułki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ścierką do wyrośnięcia *czas wyrastania to okolo 40 minut. Po tym czasie roztrzep w miseczce jajko i przygotuj sezam. Delikatnie, za pomocą pędzelka posmaruj bułki, a następnie posyp sezamem.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż blaszkę z bułkami, a na dno piekarnika włóż drugą blaszkę zawierającą gorącą wodę (nie wolno wylewać zimnej wody-wlanie zimnej wody sprawi, że temperatura piekarnika się bardzo obniży).
Piecz bułki przez 10 minut (do zarumienienia).

Składniki na cajun:
- • 1 łyżka słodkiej papryki
- • 1/3 łyżeczki papryczki habanero (opcjonalnie)
- • 1 łyżka pieprzu cayenne
- • 1 łyżka cebuli prażonej lub suszonej
- • 1 łyżka czosnku
- • 1/2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
- • 1/2 łyżeczka oregano
- • 1/2 łyżeczka tymianku
- • 1/2 łyżeczka mielonego kminku
- • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub świeża kolendra
Pozostałe składniki:
- 400 g wołowiny
- 1 ser camembert
- 3 czerwone cebule
- Sałata
- Pomidor
- 4 suszone śliwki
- 150 ml passaty pomidorowej
- 2 jajka
- Sól do smaku
Przygotowanie:
Passatę pomidorową wymieszaj z przyprawą cajun. Rozkrój bułki. Posmaruj je passatą pomidorową wymieszaną z cajun. Następnie połóż sałatę. Cebulę pokrój. Smaż ją na patelni z solą i suszonymi śliwkami. Smaż ją do momentu aż powstanie konfitura. Na sałatę wyłóż konfiturę z cebuli i usmażone mięso wołowe. Na wierzch dodaj ser camembert i pomidora.
I gotowe
Smacznego!