Domowe burgery z ostrą przyprawą cajun

28.03.2023
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki na bułki:

  • • 500g mąki pszennej lub orkiszowej
  • • 20 g świeżych drożdży 
  • • 150 ml wody
  • • 110 ml mleka
  • • 50 g masła
  • • 2 jajka duże jajka
  • •  1 czubata łyżka cukru
  • • 3/4 łyżeczki soli
  • • Sezam do posypania
Przygotowanie:

Do garnka dodaj mleko oraz wodę. Całość lekko podgrzej. Gdy składniki będą ciepłe pokrusz drożdże i cukier. Całość wymieszaj i odstaw rozczyn do wyrośnięcia. Czas wyrastania rozczynu to około 15 minut. Gdy rozczyn wyrasta do miski dodaj mąkę i sól.

Następnie do mąki wlej wyrośnięty rozczyn. Dodaj również 1 jajko. Całość wymieszaj. Gdy wszystkie składniki wstępnie się połączą stopniowo dolewaj rozpuszczone (letnie) masło. Całość zagniataj około 15 minut. Gdy zagnieciesz ciasto podziel je na 6/8 bułek.

Bułki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ścierką do wyrośnięcia *czas wyrastania to okolo 40 minut. Po tym czasie roztrzep w miseczce jajko i przygotuj sezam. Delikatnie, za pomocą pędzelka posmaruj bułki, a następnie posyp sezamem.

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż blaszkę z bułkami, a na dno piekarnika włóż drugą blaszkę zawierającą gorącą wodę (nie wolno wylewać zimnej wody-wlanie zimnej wody sprawi, że temperatura piekarnika się bardzo obniży).

Piecz bułki przez 10 minut (do zarumienienia).

Składniki na cajun:

  • • 1 łyżka słodkiej papryki
  • • 1/3 łyżeczki papryczki habanero (opcjonalnie)
  • • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • • 1 łyżka cebuli prażonej lub suszonej 
  • • 1 łyżka czosnku 
  • • 1/2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • • 1/2 łyżeczka oregano
  • • 1/2 łyżeczka tymianku
  • • 1/2 łyżeczka mielonego kminku
  • • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki lub świeża kolendra

Pozostałe składniki:

  • 400 g wołowiny
  • 1 ser camembert 
  • 3 czerwone cebule 
  • Sałata
  • Pomidor 
  • 4 suszone śliwki 
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 jajka
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Passatę pomidorową wymieszaj z przyprawą cajun. Rozkrój bułki. Posmaruj je passatą pomidorową wymieszaną z cajun. Następnie połóż sałatę. Cebulę pokrój. Smaż ją na patelni z solą i suszonymi śliwkami. Smaż ją do momentu aż powstanie konfitura. Na sałatę wyłóż konfiturę z cebuli i usmażone mięso wołowe. Na wierzch dodaj ser camembert i pomidora. 

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Smażone słodkie  pierożki z twarożkiem i owocową nutą

Składniki: (na ok. 10–12 pierożków) Ciasto 250 g mąki pszennej 30 g cukru pudru szczypta soli 120 g…

Szarlotka z kruszonką (na dużą blachę 25×35 cm)

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450–500) 200 g masła (zimnego) 100 g cukru pudru 1 jajko…

Sałatka z ogórków, marchewki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki: (ok. 4 słoiki po 500 ml) 1 kg ogórków gruntowych 3 średnie marchewki 2 średnie cebule 4…