Domowe kimchi

15.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska (ok. 1,5 kg)
  • 1/4 szklanki soli gruboziarnistej
  • 4 szklanki wody
  • 1 średnia marchewka, pokrojona w cienkie paski
  • 4-5 zielonych cebulek, pokrojonych na kawałki (ok. 3 cm)

Pasta kimchi:

  • 4-5 łyżek koreańskiej ostrej papryki w proszku (gochugaru)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki sosu rybnego (lub sosu sojowego dla wersji wegańskiej)
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Kapustę przekrój na pół lub na ćwiartki, zależnie od wielkości. Posyp solą pomiędzy liście, dokładnie wcierając. Umieść kapustę w dużej misce i zalej wodą. Odstaw na 2 godziny, aby kapusta zmiękła i puściła sok. W tym czasie kilka razy przemieszaj.
Po 2 godzinach opłucz kapustę pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odcedź dokładnie.
W misce wymieszaj pastę z gochugaru, imbiru, czosnku, sosu rybnego i cukru.
Do pasty dodaj marchewkę i cebulkę, wymieszaj.
Dodaj kapustę i dokładnie wymieszaj, aby każdy liść był pokryty pastą.
Przełóż kimchi do czystego, szczelnego słoika lub pojemnika. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 dni, by rozpoczęła się fermentacja (smak stanie się bardziej kwaskowaty). Następnie przechowuj w lodówce.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Marynowane kurki w słoikach

Składniki: 1 kg świeżych kurek 1 łyżka soli kamiennej 1/3 szklanki cukru 200 ml octu spirytusowego 10% 800…

Warstwowa sałatka

Składniki: 200 g makaronu ryżowego (lub drobnego: gwiazdki, kolanka, literki) 200 g szynki drobiowej lub z indyka 3…

Przepis na kremowego kurczaka z brokułami

Składniki: (porcja: 4 osoby) 500 g piersi z kurczaka 1 duży brokuł (ok. 500 g różyczek) 1 łyżka…