Domowe ogórki konserwowe z cebulą do słoików

8.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 średnie cebule
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 1 łyżeczka gorczycy na słoik
  • 3 ziarna ziela angielskiego na słoik
  • 1 liść laurowy na słoik
  • 1-2 ząbki czosnku na słoik
  • koperek świeży (gałązka lub baldachim)

Przygotowanie:

Umyj ogórki i pokrój je w grubsze plasterki.

Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie piórka.

Włóż do wyparzonych słoików ogórki, cebulę, czosnek, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy i koperek.

Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą – dokładnie wymieszaj, aż wszystko się rozpuści.

Gorącą zalewą zalej ogórki w słoikach do pełna.

Zakręć dokładnie słoiki i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody. Odstaw do góry dnem do całkowitego wystygnięcia

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kalafior z bułką tartą i masłem

Składniki: 1 średni kalafior 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól do smaku świeży koperek do posypania…

Marynowane maślaki w occie

Składniki: Grzyby: 1,5–2 kg maślaków (świeżych, oczyszczonych) Zalewa: 3  szklanki wody ¾  szklanki octu spirytusowego 10% 1 płaska…

Sałatka makaronowa z szynką, kukurydzą i ananasem

Składniki: 250 g makaronu kokardki (farfalle) 200 g szynki (pokrojonej w drobną kostkę) 1 puszka kukurydzy (odsączona) 1…