Domowe placki tortilla

15.07.2025
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • świeże zioła do posypania (np. pietruszka lub kolendra, opcjonalnie)

Przygotowanie:

W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Dodaj wodę i oliwę i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 5-7 minut).

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 15-20 minut, aby lekko odpoczęło.

Podziel ciasto na 6-8 równych części i rozwałkuj każdą na cienki placek (ok. 15-18 cm średnicy).

Rozgrzej patelnię (najlepiej ciężką, żeliwną lub teflonową) na średnim ogniu.

Smaż placki po kolei, przez około 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się złote plamki i lekko się napuszą.

Posyp świeżymi ziołami jeśli chcesz, i podawaj na ciepło jako dodatek do dań lub jako bazę do wrapów.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Ciasto z borówkami

Składniki: Składniki: Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego) 1/2…

Duszona karkówka-Jak uzyskać soczyste i aromatyczne danie w jednym garnku?

Dzień dobry, Cześć! Dziś przychodzę z przepisem na duszoną karkówkę. Duszona karkówka to danie, które od lat cieszy…

Sałatka grillowa z chorizo

Składniki: 100 g chorizo200 g makaronu4 ogórki gruntowe1 pęczek koperku150 g sera żółtego5 łyżek pieczarek marynowanych4/5 łyżek  jogurtu…