Domowy ajvar

14.10.2022
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Jesienią ajvar smakuje najlepiej. Jesień to najlepszy czas go przygotować.

Przygotuj go razem ze mną i ciesz się smakiem.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na sos-4 porcje:
  • 6 czerwonych papryk
  • 1 papryka chili
  • 1 duży bakłażan
  • 4 cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka wędzona oraz papryka ostra
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni- grzanie góra- dół. Papryki umyj, pokrój (usuń gniazda nasienne). Bakłażana również umyj i pokrój w grube kawałki. Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do papryki dodaj również pokrojoną w grube plastry cebule oraz ząbki czosnku. Czosnku nie obieraj. Piecz go w łupinkach. Warzywa piecz przez 25-30 minut.

Po upieczeniu warzyw paprykę obierz ze skórki. Z czosnku również pozbądź się łupinek. Całość przełóż do miski i zblenduj. Tak przygotowaną pastę przełóż do słoiczków Zakręć je szczelnie i odstaw na noc do lodówki. Do ajvaru, który widzisz na zdjęciu dodaję około 300/350 ml bulionu warzywnego. Tak przygotowany ajvar świetnie komponuje się z domowym makaronem. Jeśli ajvar chcesz wykorzystać na kanapki pomiń bulion.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Grillowany indyk- marynowany w wędzonej papryce i czosnku niedźwiedzim.

Zesmakuj ze mną szybkiego w przygotowaniu obiadu. To posiłek objętościowy. Soczysty indyk, marynowany w czerwonej papryce i czosnku…

Idealne Naleśniki

Zesmakuj ze mną i przygotuj z mojego przepisu naleśniki. Idealne ciasto zarówno do słodkich wersji jak również wytrawnych…

Kluski Śląskie

Dziś przygotowałam dla Was coś naprawdę wyjątkowego - kulinarne podróżowanie po magicznym świecie smaków Śląska. Czy jest tu…