Domowy ajvar
Jesienią ajvar smakuje najlepiej. Jesień to najlepszy czas go przygotować.
Przygotuj go razem ze mną i ciesz się smakiem.
Przepis znajdziesz poniżej
Składniki na sos-4 porcje:
- 6 czerwonych papryk
- 1 papryka chili
- 1 duży bakłażan
- 4 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka słodka wędzona oraz papryka ostra
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni- grzanie góra- dół. Papryki umyj, pokrój (usuń gniazda nasienne). Bakłażana również umyj i pokrój w grube kawałki. Warzywa przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do papryki dodaj również pokrojoną w grube plastry cebule oraz ząbki czosnku. Czosnku nie obieraj. Piecz go w łupinkach. Warzywa piecz przez 25-30 minut.
Po upieczeniu warzyw paprykę obierz ze skórki. Z czosnku również pozbądź się łupinek. Całość przełóż do miski i zblenduj. Tak przygotowaną pastę przełóż do słoiczków Zakręć je szczelnie i odstaw na noc do lodówki. Do ajvaru, który widzisz na zdjęciu dodaję około 300/350 ml bulionu warzywnego. Tak przygotowany ajvar świetnie komponuje się z domowym makaronem. Jeśli ajvar chcesz wykorzystać na kanapki pomiń bulion.
I gotowe!