Domowy dżem truskawkowy

4.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych truskawek
  • 600 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • (opcjonalnie) 1 opakowanie środka żelującego 2:1 lub pektyny

Przygotowanie:

Truskawki umyj, osusz i odszypułkuj. Większe owoce możesz przekroić na pół – zostaw część w całości, jeśli chcesz uzyskać dżem z kawałkami owoców.

W dużym garnku zasyp truskawki cukrem i dodaj sok z cytryny. Odstaw na ok. 2 godziny (lub na noc do lodówki), aby owoce puściły sok.

Postaw garnek na średnim ogniu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż owoce zaczną się rozpadać i masa zgęstnieje (ok. 30–45 minut). Jeśli używasz środka żelującego – dodaj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podczas gotowania na powierzchni może pojawić się piana – zdejmij ją łyżką.

Aby sprawdzić konsystencję dżemu, wylej łyżeczkę na zimny talerzyk i odstaw na minutę. Jeśli dżem nie spływa – jest gotowy.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i odwróć do góry dnem na 10 minut lub pasteryzuj w garnku przez 10–15 minut.
Gotowy dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu tygodnia

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

Składniki: (keksówka 25×10 cm, ok. 10–12 porcji) 500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300 g drobiowego fileta…

Jesienny kopiec kreta. Mocno kakaowe ciasto z powidłami i bananami.

Kopiec kreta to ciasto, które od lat cieszy się popularnością, ale co powiecie na wersję mocno czekoladową z…

Pieczeń rzymska z jajkiem, czosnkiem niedźwiedzim i musztardą francuską.

Zesmakuj ze mną pysznej pieczeni rzymskiej. Możesz ją jeść zarówno jako wędlinę, ale również jako dodatek do obiadu.…