Domowy makaron pappardelle z kremowym sosem borowikowym
Jesień to czas grzybobrania.
Jeśli nie masz pomysłu na jesienny obiad z użyciem grzybów Zesmakuj ze mną pysznego, domowego makaronu z kremowym sosem borowikowym.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na sos-4 porcje:
- 500 g borowików lub innych ulubionych grzybów
- 40 g masła
- 1 duża cebula
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1/3 pęczka pietruszki
- 2 łyżeczki mascarpone
- 200 ml bulionu + 50 ml bulionu do wymieszania jogurtu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Borowiki oczyść i pokrój w mniejsze części. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozgrzej patelnię, a na niej rozpuść masło. Zeszklij na niej cebulę, a następnie dodaj pokrojone borowiki.
Duś całość przez 5 minut. Teraz czas na bulion. Zalej nim wcześniej duszone grzyby i cebulę.
Do słoika dodaj jogurt grecki, mascarpone oraz 50 ml bulionu. Całość dokładnie wymieszaj.
Wlej wymieszane składniki na patelnię i delikatnie wymieszaj. Sos nie może się zagotować, gdyż jogurt grecki się zważy.
Duś całość ponownie przez 5/7 minut. Na koniec posyp sos siekaną pietruszką.
Dopraw solą i pierzem.
Gotowy sos podawaj z domowym makaronem, kopytkami, ziemniakami, kaszą lub gnocchi.
Wszystko zależy od tego co najbardziej lubisz.
Ja polecam podać ten sos z domowym makaronem parppadelle.
Czas przygotowania sosu bez makaronu to 30 minut.
Kliknij w zdjęcie makaronu i zobacz jak go przygotować.

I gotowe!