Domowy makaron parppadelle

4.10.2022
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: średnie

Domowy makaron przygotowany na wiejskich jajkach to smak nie do opisania.

Przygotowanie domowego makaronu jest na pewno dłuższe od ugotowania tego sklepowego :), ale gwarantuję Ci, że nie pożałujesz.

Zesmakuj go razem ze mną i ciesz się smakiem prawdziwego, delikatnego makaronu.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na cztery porcje (około 400 g makaronu) :
  • 160 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 jajko (55/60 g)
  • 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka zimnej wody
Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat wysyp mąkę. W mące zrób dołek. Do środka wbij jajko, dodaj również żółtka, sól, wodę i olej. Zagniataj ciasto aż zrobi się jednolite i gładkie. Może to potrwać od 30 minut do 50. Najlepiej zagniatać ciasto do środka.

Zagniecione ciasto włóż do worka strunowego. Ciasto odłóż na godzinę do lodówki.

Po upływie godziny zimne ciasto podziel na 4 części. Jedną część zostaw na stolnicy, a pozostałe trzy schowaj do woreczka strunowego by nie wyschły.

Ciasto rozwałkuj jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto zwiń w rulon. Pokrój go w 0,5 cm szerokości paski.

Pokrojony makaron podsyp mąką i przełóż na tacę.

Wstaw wodę. Gotuj makaron w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Domowy makaron nie musi być od razu gotowany. Swoją świeżość zachowa do 3 dni.

Gotowy makaron podawaj z ulubionymi sosami.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Szaszłyki z kurczaka z sezonowymi warzywami

Szaszłyki z piersi z kurczaka w połączeniu z sezonowymi warzywami (m.in. z cukinią, papryką i cebulą), a do…

Uszka z grzybami

Zesmakuj ze mną pysznych, tradycyjnych uszek z grzybami. Uszka te są tradycyjne w smaku, jednak sposób ich lepienia…

Śniadaniowy wrap z jajkiem. Prosty przepis na śniadanie w 15 minut.

Śniadaniowy wrap z jajkiem to idealny sposób na szybki i pożywny start dnia. To danie, które łączy w…