Domowy Sos Czosnkowy (z koperkiem)

Składniki:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego (można też użyć kwaśnej śmietany 18%)
- 2–3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie – dla łagodniejszego smaku)
- 1–2 łyżki drobno posiekanego koperku (świeżego)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W miseczce połącz jogurt z przeciśniętym czosnkiem.
Dodaj majonez (jeśli używasz), koperek i sok z cytryny.
Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut – sos “dojrzeje” i nabierze intensywności.
Z czym podawać:
- do pieczonych ziemniaków i frytek
- jako dodatek do pizzy, kebaba, burgera
- do grilla (mięsa, warzywa)
- do placków ziemniaczanych lub warzywnych
- jako dip do warzyw (seler, marchewka, ogórek)
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!