Drożdżowe ciasto śliwkowo-cytrynowe
Ciasto drożdżowe to jedno z najzdrowszych ciast jakie istnieją. Dziś pokażę Ci jak przygotować drożdżowe ciasto z dużą ilością śliwek i cytryny.
Zesmakuj go razem ze mną i ciesz się wspaniałym smakiem słodkości.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
✅️550 g mąki
✅️130 ml mleka
✅️100 g masła
✅️sok z 1 cytryny
✅️3 jajka
✅️30 g świeżych drożdży
✅️2 łyżeczki cukru trzcinowego (do rozczynu)
✅️50 g cukru trzcinowego do suchych składników
Przygotowanie:
Do miski dodaj ciepłe mleko, drożdże i cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Do drugiej miski dodaj mąkę, sok z cytryny, wyrośnięty rozczyn, jajka, rozpuszczone masło oraz cukier. Całość zagnieć w jednolite ciasto. Odłóż do miski, przykryj je i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. W tym samym czasie przygotuj śliwki.
Składniki:
✅️300g śliwek
Przygotowanie:
Śliwki umyj i wydryluj.
Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto wyłóż do blaszki. Na wierzch ciasta wyłóż śliwki. Ciasto piecz 40/45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
I gotowe!