Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
Jagodzianki to smak dzieciństwa. Jagodzianki to smak lata. Miękkie drożdżowe ciasto, kruszonka i rozpływające się jagodowe nadzienie. Czy może być coś pyszniejszego? Przekonaj się sam!

Składniki:
- 1 kg mąki
- 60 g drożdży
- 110g masła
- 80 g oleju
- 4 jajka
- 150g cukru/erytrytolu
- 250ml mleka
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzej. Temperatura mleka nie może być zbyt duża, ponieważ rozczyn drożdżowy nie urośnie. Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże oraz 2 łyżeczki cukru. Całość mieszaj do rozpuszczenia drożdży. Odstaw rozczyn do podwojenia objętości. Do dużej miski bądź garnka wsyp1 kg mąki, dodaj wyrośnięty rozczyn, a także rozpuszczone masło, olej, jajka i pozostałe140g cukru lub erytrytolu. Całość zagniataj ręcznie przez minimum 10 minut. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Nadzienie:
- 500 g borówek/jagód
Gdy ciasto wyrośnie pokrój je na 20 części. Każdą cześć ciasta nadziewaj borówkami/ jagodami. Jeśli to są jagody do owoców dodaj 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie formuj bułeczki, posmaruj je mlekiem, a na koniec posyp kruszonką.
Jeśli dodajesz mrożone borówki lub jagody- przed nadziewaniem przy użyciu sita przelej je zimną wodą.
Kruszonka:
- 4 łyżki maki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Wszystko wymieszaj przy użyciu miksera.
Piecz przez około 20 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 190 stopni/termoobieg/góra dół.
I gotowe.
Smacznego!