Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na drożdżowe ciasto:
- 550 g mąki
- 140 ml mleka
- 35 g drożdży
- 3 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 60 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula lub 3 małe cebule
- Oliwa
- Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 1 jajko
- Czarnuszka
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj również cukier. Całość wykieszaj, a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuść. Odstaw do wystygnięcia. Do misy miksera dodaj mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn, jajka i masło. Całość zagnieć. Zagniecione ciasto zostaw w misce. Przykryj ścierką. Czekaj około 40 minut aż ciasto wyrosnie. W tym czasie przygotuj farsz.
Kapustę wypłucz (jeśli jest mało słona możesz to pominąć). Przełóż do garnka, zalej wodą. Gotuj do miękkości. Grzyby suszone zalej wodą. Namoczone grzyby drobno pokrój lub zblenduj. Cebulę obierz. Pokrój w kostkę. Usmaż ją na rozgrzanej patelni do zeszklenia. Do cebuli dodaj grzyby. Całość duś przez maksymalnie 5 minut. Ugotowaną kapustę pokrój w mniejsze części. W misce wymieszaj kapustę z grzybami i cebulą. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z tych części rozwałkuj. Na połowę ciasta wyłóż farsz. Całość zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze części. Wierzch natnij nożem, posmaruj jajkiem i posyp np. czarnuszką. Tak przygotowane paszteciki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Poniżej przepis na moim kanale na YouTube zapraszam do oglądania <3
I gotowe!