Drożdżowe rolady z budyniem i nutellą
5 lutego Nutella ma swoje śwęto. Nutella, kto jej nie kocha? Drożdżowe ciasto i wypływające nadzienie budyniowo-czekoladowe . Wydawać by się mogło, że rolady te są bardzo kaloryczne. Jeśli cukier zamienisz na erytrytol, mąkę pszenną na orkiszową, a mleko na napój roślinny będziesz mógł/mogła zjeść jeden kawałek więcej. Wszystko jest dla ludzi, jednak wszystko należy jeść ze zdrowym rozsądkiem. To właśnie jest idealny przepis na zdrowe odżywianie.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 1 kg mąki
- 70 g drożdży
- 120g masła
- 80 g oleju
- 4 jajka
- 150g cukru/erytrytolu
- 250ml mleka
Przygotowanie:
Mleko połącz z drożdżami i 2 łyżeczkami cukru. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw aż rozczyn podwoi soją objętość. W misce połącz suche składniki, a następnie dodaj wyrośnięty rozczyn. Na koniec dodaj masło, olej oraz jajka. Zagniataj ciasto przez minimum 10 minut. Tak przygotowane ciasto odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Składniki:
Nadzienie:
- 350 ml mleka
- 2 budynie
- małe opakowanie nutelli
Mleko podgrzej. Dodaj do niegi nutellę.l Do lekko zagrzanego mleka dodajemy nutellę. Mieszaj aż nutella się rozpuści. Następnie dodaj budyń. Całość dokładnie i ciągle mieszaj. Masa budyniowa nie może być gęsta.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je w kształt prostokąta. Na ciasto wyłóż budyniowe nadzienie. Całość zwiń jak roladę. Następnie przetnij roladę wzdłuż na dwie części. Przeplataj części ciasta tak samo jak chałkę. Włóż roladę do keksówki. Posmaruj mlekiem piecz 25/30 minut w 190 ° grzanie góra-dół z termoobiegiem.
Składniki:
Lukier:
- 1 kubek (250 ml cukru pudru)
- 3 łyżki wrzątku
Całość energicznie mieszaj. Polewaj lukrem upieczone ciasto. I gotowe.
Smacznego!