Drożdżowe rollsy z budyniem śmietankowym

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Świeże, pachnące ciasto drożdżowe w połączeniu z kawą to idealnie rozpoczęty poranek. Wstań samym rankiem i obudź zapachem świeżego ciasta swoją rodzinkę. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 4 łyżki erytrytolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 230 ml mleka
Przygotowanie:

Do miski dodaj  mleko (mleko musi być ciepłe), łyżkę cukru oraz drożdże. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.  Do  drugiej miski dodaj mąkę, pozostałą ilość cukru i sól. Rozczyn drożdżowy dodaj do  mąki. Całość wymieszaj.  Dodaj rozpuszczone masło, a także  jajko.  Całość zagnieć. Następnie uformuj kulę. ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie według wskazówek na opakowaniu, Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Plastry włóż do foremki. Piecz 30 minut w 190 stopniach.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Soczysta pierś z kurczaka ze szparagami i serem mozzarella pieczona w cieście francuskim 

Składniki na dwie porcje: Jajka (1 sztuka) Ciasto francuskie (1 sztuka) Jogurt grecki (3 łyżki) Musztarda muodowa (2…

Tradycyjne pączki z nadzieniem różanym

Składniki: 140 ml mleka migdałowego lub krowiego 20g drożdży  60 g cukru/erytrytolu  500 g mąki pszennej  100 g…

Sernikowy omlet z malinami😍

‼️1 duży omlet to 564 kcal‼️ Uwaga ‼️Aż 50,4 g białka‼️ 20,2 g tłuszczy 31,2 g węgli  …