Drożdżowe rollsy z budyniem śmietankowym

11.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Świeże, pachnące ciasto drożdżowe w połączeniu z kawą to idealnie rozpoczęty poranek. Wstań samym rankiem i obudź zapachem świeżego ciasta swoją rodzinkę. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g masła
  • 4 łyżki erytrytolu/cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 230 ml mleka
Przygotowanie:

Do miski dodaj  mleko (mleko musi być ciepłe), łyżkę cukru oraz drożdże. Całość wymieszaj i poczekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.  Do  drugiej miski dodaj mąkę, pozostałą ilość cukru i sól. Rozczyn drożdżowy dodaj do  mąki. Całość wymieszaj.  Dodaj rozpuszczone masło, a także  jajko.  Całość zagnieć. Następnie uformuj kulę. ciasto przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Gdy ciasto urośnie rozwałkuj je w kształt prostokąta. Ugotuj budynie według wskazówek na opakowaniu, Smaruj nimi prostokąt, zwiń jak roladę, a następnie krój plastry o grubości 2/3 cm. Plastry włóż do foremki. Piecz 30 minut w 190 stopniach.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zapiekana fasolka szparagowa z serem i koperkiem

Składniki: 500 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 150 g startego sera (np. gouda, edamski, mozzarella lub mieszanka)…

Domową kiszoną kapustę z marchwią w słoikach

Składniki: Składniki (na ok. 5–6 słoików po 0,9 l): 2,5–3 kg białej kapusty 3–4 marchewki 2–3 łyżki soli…

Pieczony bakłażan z mozzarellą, pomidorami i bazylią

Składniki: (na 2 porcje): 1 średni bakłażan 2–3 pomidory (najlepiej mięsiste, np. malinowe lub roma) 1 kulka mozzarelli…