Drożdżówki z konfiturą z czarnej porzeczki

Składniki:
Na 10 dużych drożdżówek:
- 730 g mąki
- 2 jajka
- 240 ml ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. W misce przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy rozczyn z drożdży, dwa jajka I 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła.
Wszystko zagniatamy w kulkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Dodatki:
- Konfitura/dżem z czarnej porzeczki
Kruszonka:
- 3 czubate łyżki mąki
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru lub erytrytolu
- Wszystkie Składniki ręcznie łączymy.
Lukier:
- Pół szklanki cukru pudru
- 2 i pół łyżki wrzącej wody
- Cukier puder zalewamy wodą i energicznie mieszamy.
Przygotowanie:
Z ciasta tworzymy 10 kulek/bułeczki. Na środku bułeczki robimy dołek, ja to robię przy użyciu kubka. W “wydrążone” miejsce dodajemy naszą konfiturę. Następnie brzegi ciasta pokrywamy roztrzepanym jajkiem. Na górę sypiemy obficie kruszonką.
Tak przygotowane drożdżoweczki pieczemy przez ok 20 minut w 200 stopniach, Góra dół.
Po wyjęciu polewamy lukrem i gotowe.
I gotowe
Smacznego!