Drożdżówki z konfiturą z czarnej porzeczki

12.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:
Na 10 dużych drożdżówek:
  • 730 g mąki
  • 2 jajka
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu. W misce przesiewamy mąkę, a następnie dodajemy rozczyn z drożdży, dwa jajka I 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła.

Wszystko zagniatamy w kulkę, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  

Dodatki:
  • Konfitura/dżem z czarnej porzeczki 
Kruszonka:
  • 3 czubate  łyżki mąki 
  • 50 g masła 
  • 3 łyżki cukru lub erytrytolu
  • Wszystkie Składniki ręcznie łączymy. 
Lukier: 
  • Pół szklanki cukru pudru 
  • 2 i pół łyżki wrzącej wody 
  • Cukier puder zalewamy wodą i energicznie mieszamy. 

Przygotowanie:

Z ciasta tworzymy 10 kulek/bułeczki. Na środku bułeczki robimy dołek, ja to robię przy użyciu kubka. W “wydrążone” miejsce dodajemy naszą konfiturę. Następnie brzegi ciasta pokrywamy roztrzepanym jajkiem. Na górę sypiemy obficie kruszonką.

Tak przygotowane drożdżoweczki  pieczemy przez ok 20 minut w 200 stopniach, Góra dół. 

Po wyjęciu polewamy lukrem i gotowe.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pączki z kremem pistacjowym

Składniki: na ciasto (ok. 12–14 sztuk): 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 50 g cukru 7 g suchych…

Pieczone pierożki drożdżowe z warzywnym farszem

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 50 ml oleju lub roztopionego masła 25…

Sałatka z ogórków na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 2 średnie cebule (pokrojone w piórka) kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji i…