Drożdżówki z makiem i budyniem
Zapach wyrastającego ciasta drożdżowego i parzonej kawy. To zapach porannych słodkich przyjemności. Drożdżówki z makiem i budyniem są proste w przygotowaniu, zdrowe i sycące. By drożdżówki były zdrowsze zmień cukier na erytrytol, a mąkę pszenną na orkiszową. Ciesz się słodkim smakiem będąc również na diecie.

Składniki:
- 150 ml mleka krowiego
- 20g drożdży
- 80g cukru
- 550 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego masła
- 4 żółtka
- 1 jajko
Nadzienie:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- masa makowa
Przygotowanie:
Drożdże wraz z cukrem rozpuść w letnim mleku. Dodaj żółtka oraz całe jajko, następnie dodaj mąkę. Wszystko wymieszaj. Na koniec do pozostałych składników dodaj rozpuszczone masło. Ciasto wyrób ręcznie na jednolitą masę. Odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ścierką. Czekaj aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkuj w kształt prostokąta. Na ciasto wyłóż budyń (przygotowany według instrukcji na opakowaniu) oraz masę makową. Ciasto złóż na pól, krój w paski max 4 cm, następnie je zwiń. Czekaj 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 180° na 20/25 minut grzanie góra-dół. Drożdżówki przed pieczeniem posmaruj mlekiem. Piecz do momentu zarumienienia.
Drożdżówki po ostygnięciu polej lukrem.
Smacznego!