Drożdżówki z malinami i morelami

6.07.2022
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: łatwe

Dziś pokażę Wam kolejny smak lata, a mianowicie drożdżówki z dużą ilością kruszonki. Słodycz moreli wspaniale uzupełnia się z kwaśnym smakiem malin i słodką kruszonką. Oczywiście poniżej dwie wersje ta zdrowsza i tradycyjna.

Przepis poniżej 

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 140 ml mleka roślinnego/krowiego
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 1 kg moreli 
  • 250 g malin 
  • 100 g masła 
  • 4 łyżki erytrytolu/ cukru
  • 4 jajka
Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski dodaj mąkę, jajka, cukier , a następnie wyrośnięty rozczyn oraz letnie rozpuszczone masło. Całość zagnieć i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40/45 minut. W tym czasie umyj owoce. Następnie wyjmij pestki z moreli i pokrój je na mniejsze części. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 bułeczek. W środku zrób wgłębienie za pomocą szklanki. W to miejsce włóż owoce. Drożdżówki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj mlekiem i odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Składniki:
  • 3 łyżki masła (płaskie łyżki)
  • 2 czubate łyżki cukru lub erytrytolu 
  • 5 czubatych łyżek mąki 

Całość dodaj do miski i zmiksuj mikserem do połączenia składników.

Tak przygotowaną kruszonką posyp wyrośnięte drożdżówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz drożdżówki około 20 minut (do zrumienienia spodu).

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Przepis na kotlety mielone w panierce

Składniki: (ok. 6 porcji / 6–8 kotletów) 500 g mięsa mielonego (np. mieszanka wieprzowo–wołowa lub drobiowa) 1 średnia…

Cynamonowe warkocze drożdżowe (Kanelbullar)

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 200 ml mleka (ciepłego) 80 g masła (roztopionego) 80…

Zapiekane sznycle z indyka 

Składniki: 4 sznycle z indyka  4 plastry szynki 4 łyżki tartego sera mozzarella pomidorki koktajlowe listki bazylii sól,…