Drożdżówki z malinami i morelami

6.07.2022
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: łatwe

Dziś pokażę Wam kolejny smak lata, a mianowicie drożdżówki z dużą ilością kruszonki. Słodycz moreli wspaniale uzupełnia się z kwaśnym smakiem malin i słodką kruszonką. Oczywiście poniżej dwie wersje ta zdrowsza i tradycyjna.

Przepis poniżej 

Składniki:
  • 550 g mąki orkiszowej/pszennej
  • 140 ml mleka roślinnego/krowiego
  • 35 g świeżych drożdży 
  • 1 kg moreli 
  • 250 g malin 
  • 100 g masła 
  • 4 łyżki erytrytolu/ cukru
  • 4 jajka
Przygotowanie ciasta drożdżowego:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski dodaj mąkę, jajka, cukier , a następnie wyrośnięty rozczyn oraz letnie rozpuszczone masło. Całość zagnieć i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40/45 minut. W tym czasie umyj owoce. Następnie wyjmij pestki z moreli i pokrój je na mniejsze części. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 bułeczek. W środku zrób wgłębienie za pomocą szklanki. W to miejsce włóż owoce. Drożdżówki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj mlekiem i odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Składniki:
  • 3 łyżki masła (płaskie łyżki)
  • 2 czubate łyżki cukru lub erytrytolu 
  • 5 czubatych łyżek mąki 

Całość dodaj do miski i zmiksuj mikserem do połączenia składników.

Tak przygotowaną kruszonką posyp wyrośnięte drożdżówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz drożdżówki około 20 minut (do zrumienienia spodu).

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Jajecznica w tortilli

Składniki: 🥚🥚2 jajka (60 g sztuka)🥛50 ml mleka🌯1 mały placek tortilli (50g)🌱50 g szczypiorku🥒150 g cukinii🌶80g papryki czerwonej 🥄8…

Schab w sosie ciemnym z buraczkami

Zesmakuj ze mną pysznego, domowego obiadu. To smak jesieni. Soczyste mięso, a do tego buraczki i ziemniaki z…

Biszkoptowe ciasto bananowe z malinami i kruszonką

Zesmakuj ze mną pysznego, a zarazem lekkiego ciasta biszkoptowego z bananami, malinami i kruszonką. Najpyszniejsze ciasta powstają podczas…