Drożdżówki z malinami i morelami
Dziś pokażę Wam kolejny smak lata, a mianowicie drożdżówki z dużą ilością kruszonki. Słodycz moreli wspaniale uzupełnia się z kwaśnym smakiem malin i słodką kruszonką. Oczywiście poniżej dwie wersje ta zdrowsza i tradycyjna.
Przepis poniżej

Składniki:
- 550 g mąki orkiszowej/pszennej
- 140 ml mleka roślinnego/krowiego
- 35 g świeżych drożdży
- 1 kg moreli
- 250 g malin
- 100 g masła
- 4 łyżki erytrytolu/ cukru
- 4 jajka
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Odstaw pod ściereczką do wyrośnięcia. Do miski dodaj mąkę, jajka, cukier , a następnie wyrośnięty rozczyn oraz letnie rozpuszczone masło. Całość zagnieć i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40/45 minut. W tym czasie umyj owoce. Następnie wyjmij pestki z moreli i pokrój je na mniejsze części. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 bułeczek. W środku zrób wgłębienie za pomocą szklanki. W to miejsce włóż owoce. Drożdżówki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj mlekiem i odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Składniki:
- 3 łyżki masła (płaskie łyżki)
- 2 czubate łyżki cukru lub erytrytolu
- 5 czubatych łyżek mąki
Całość dodaj do miski i zmiksuj mikserem do połączenia składników.
Tak przygotowaną kruszonką posyp wyrośnięte drożdżówki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz drożdżówki około 20 minut (do zrumienienia spodu).