Drożdżówki ze śliwkami i czekoladą – zdrowsza wersja
Połączenie czekolady i śliwek to idealne połączenie. Maślane ciasto drożdżowe wspaniale komponuje się z gorzką czekoladą oraz nutą kwasowości śliwek.
1 drożdżówka ma tylko 285 kcal oczywiście podaję składniki na zdrowszą, ale również tradycyjną wersję. Przepis poniżej

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 🥛550 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
- 🥄4 czubate łyżki erytrytolu lub cukru
- 🥄30 g drożdży
- 🥛140 ml mleka 2%
- 🧈70 g rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 2 białka
Składniki na nadzienie :
- 🍑1 kg śliwek
- 🍫100 g gorzkiej czekolady/ fit kremu czekoladowego/nutelli (ja użyłam kremu od KFD).
- 150 ml mleka (do posmarowania drożdżówek)
Przygotowanie:
Do miski dodaj ciepłe mleko. Pokrusz drożdże. Dodaj również 2 łyżki mąki oraz cukier (cukier możesz również dodać do suchych składników). Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką. Czekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Do miski dodaj mąkę, następnie wyrośnięty rozczyn, jajka i białka oraz rozpuszczone masło. Całość zagniataj ręcznie przez 10 minut lub za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto przykryj ściereczką. Odczekaj 40 minut aż ciasto urośnie. Następnie podziel je na 12 części. Na środek połóż rozpuszczoną czekoladę oraz śliwki. Drożdżówki przed włożeniem do piekarnika posmaruj mlekiem. piecz 17/20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Ciepłe drożdżówki najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka.
I gotowe!