Drożdżówki ze śliwkami i kokosową kruszonką
Zesmakujcie ze mną pysznych drożdżówek ze śliwkami i kokosową kruszonką. Kokosowa kruszonka wspaniale uzupełnia się z lekko kwaśnym smakiem śliwek.
Przepis poniżej
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 550 g maki
- 120 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 2 Jaika
- 1 Zółtko
- 3 łyzki cukru lub erytrytolu
- szczypta soli
Dodatki:
- 500 g śliwek
Kokosowa kruszonka:
- 2 łyzki masła
- 2 łyżki maki kokosowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
Składniki na nadzienie :
Przygotowanie:
Do miski dodaj ciepłe mleko. Pokrusz drożdże. Dodaj również 2 łyżki mąki oraz cukier (cukier możesz również dodać do suchych składników). Całość dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką. Czekaj aż rozczyn podwoi swoją objętość.
Do miski dodaj mąkę, następnie wyrośnięty rozczyn, jajka i białka oraz rozpuszczone masło. Całość zagniataj ręcznie przez 10 minut lub za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto przykryj ściereczką. Odczekaj 40 minut aż ciasto urośnie. Następnie podziel je na 12 części. Na środek połóż pokrojone śliwki. Do miski dodaj mąkę, masło, wiórki kokosowe oraz cukier. Całość zmiksuj- miksuj aż powstanie kokosowy piasek- kruszonka. Drożdżówki przed włożeniem do piekarnika posmaruj mlekiem. Następnie posyp kokosową kruszonką. Piecz drożdżówki 17/20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
Ciepłe drożdżówki najlepiej smakują ze szklanką zimnego mleka.
I gotowe!