Duszona karkówka z gnocchi i zieloną sałatką

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pomysł na karkówkę, która z miękkości rozpływa się w ustach. Przygotowanie jej zajmie Ci maksymalnie 10 minut, duszenie 40 minut i tak oto w 50 minut obiad jest gotowy. To najprostszy, najszybszy, a zarazem najsmaczniejszy sposób na karkówkę.

Składniki:
  • 500g karkówki wieprzowej;
  • 5 cebul;
  • 1 czubata łyżka mąki;
  • ulubione przyprawy do mięsa;
  • wrzątek oraz olej rzepakowy.

Dodatki:

  • kopytka/leniwe/gnocchi;
  • Ulubiona sałatka/buraczki/mizeria.
Przygotowanie:

Karkówkę dopraw  ulubionymi przyprawami dość obficie. Na rozgrzaną patelnię połóż karkówkę i smaż ją do mocnego zarumienienia. Wyjmij zrumienioną karkówkę, a na jej miejsce wrzuć posiekane cebulki. Gdy cebulka się zeszkli włóż do niej podsmażone mięsko. Całość posyp jedną czubatą łyżką mąki pszennej. Mieszaj, aż mąka obtoczy mięso. Całość zalejy wrzątkiem (woda musi zakryć mięsko).Przykryj patelnię pokrywką. Duś mięso przez 60 minut na małym ogniu.

Po tym czasie mięso jest miękkie.

Podawaj z kopytkami/gnocchi lub leniwymi, a także z ulubioną  sałatką

 i gotowe.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka warzywna w sosie pomidorowym na zimę

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml, czas przygotowania 40 min + pasteryzacja) 1 kg marchewki 3 średnie czerwone…

Domowy gulasz w słoikach

Składniki: (na ok. 6–8 słoików po 500 ml): 1,5 kg mięsa (np. łopatka wieprzowa, karkówka, wołowina lub mieszanka)…

Kwiaty cukinii faszerowane serem w cieście

Składniki: Do nadzienia: 8–10 kwiatów cukinii (świeżych, najlepiej z młodych cukinii) 150 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia,…