Duszona łopatka wieprzowa w sosie własnym.

Składniki:
- 🐽 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 🌶1 papryka
- 🥕3 młode marchewki
- 🧂Przyprawa do mięs
- 🥄1 łyżka mąki
- 🍶 gorąca woda
Przygotowanie:
Łopatkę pokrój na mniejsze części. Mięso roztłucz tłuczkiem. Posyp obficie przyprawą do mięs. Smaż do mocnego zarumienienia z obu stron. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Gdy mieso się zarumieni wyjmij je z patelni, a na jego miejsce włóż warzywa. Smaż je przez chwilę, a następnie włóż spowrotem mięso. Całość posyp 1 łyżką mąki, a następnie wymieszaj tak by mąka “obtoczyła” mięso. Następnie całość zalej gorącą wodą. Woda musi zakrywać wszystkie składniki. Przykryj patelnię przykrywką. Mięso duś przez 1h i gotowe.
Po tym czasie mięso jest miękkie.
Podawaj mięso z ulubionymi dodatkami.
U mnie to ziemniaki oraz ogórki małosolne.
I gotowe!