Duszona łopatka wieprzowa w sosie własnym.

10.08.2022
Czas przygotowania: 75 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
  • 🐽 1/2 kg łopatki wieprzowej 
  • 🌶1 papryka
  • 🥕3 młode marchewki
  • 🧂Przyprawa do mięs 
  • 🥄1 łyżka mąki
  • 🍶 gorąca woda
Przygotowanie:

Łopatkę pokrój na mniejsze części. Mięso roztłucz tłuczkiem. Posyp obficie przyprawą do mięs. Smaż do mocnego zarumienienia z obu stron. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Gdy mieso się zarumieni wyjmij je z patelni, a na jego miejsce włóż warzywa. Smaż je przez chwilę, a następnie włóż spowrotem mięso. Całość posyp 1 łyżką mąki, a następnie wymieszaj tak by mąka “obtoczyła” mięso. Następnie całość zalej gorącą wodą. Woda musi zakrywać wszystkie składniki. Przykryj patelnię przykrywką. Mięso duś przez 1h i gotowe.

Po tym czasie mięso jest miękkie.

Podawaj mięso z ulubionymi dodatkami.

U mnie to ziemniaki oraz ogórki małosolne.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Risotto z bazyliowym pesto i cukinią

Zesmakuj ze mną kremowego risotto z bazyliowym pesto oraz cukinią. Przepis znajdziesz poniżej. Składniki: ✅️1 mała cukinia ✅️2…

Mini hot-dogi z ciasta francuskiego

Zesmakuj ze mną pysznej przekąski, która świetnie sprawdzi Ci się na każdą imprezę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko…

Pomysł na drugie śniadanie-kanapki z jajkiem i parmezanem

Dobrze wiemy, że przygotowanie kanapek nie jest trudne i każdy umie je zrobić. Wstawiam Wam tu ten przepis…