Duszona łopatka wieprzowa w sosie własnym.

10.08.2022
Czas przygotowania: 75 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
  • 🐽 1/2 kg łopatki wieprzowej 
  • 🌶1 papryka
  • 🥕3 młode marchewki
  • 🧂Przyprawa do mięs 
  • 🥄1 łyżka mąki
  • 🍶 gorąca woda
Przygotowanie:

Łopatkę pokrój na mniejsze części. Mięso roztłucz tłuczkiem. Posyp obficie przyprawą do mięs. Smaż do mocnego zarumienienia z obu stron. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Gdy mieso się zarumieni wyjmij je z patelni, a na jego miejsce włóż warzywa. Smaż je przez chwilę, a następnie włóż spowrotem mięso. Całość posyp 1 łyżką mąki, a następnie wymieszaj tak by mąka “obtoczyła” mięso. Następnie całość zalej gorącą wodą. Woda musi zakrywać wszystkie składniki. Przykryj patelnię przykrywką. Mięso duś przez 1h i gotowe.

Po tym czasie mięso jest miękkie.

Podawaj mięso z ulubionymi dodatkami.

U mnie to ziemniaki oraz ogórki małosolne.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Karmelowo-advokatowa słodycz. Pyszne ciasto z nutą czarnej porzeczki

Zesmakuj ze mną obłędnie pysznego ciasta. Krem kajmakowy o smaku advokatu, jasny delikatny biszkopt i dżem porzeczkowy.  Przepis…

Kluski na parze (pampuchy) z musem mango

Zesmakuj ze mną pysznych i bardzo prostych w przygotowaniu bułek na parze. Jeśli kochasz tak samo mango jak…

Budyniowy biszkopt. 

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 16 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, pasjonaci słodkich eksploracji! Dziś pragnę…