Duszone żeberka wieprzowe z kapustą i warzywami

28.06.2025
Czas przygotowania: 130 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 mała główka kapusty (biała lub młoda)
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek koperku do dekoracji

Przygotowanie:

Żeberka pokrój na porcje. Oprósz solą, pieprzem i słodką papryką.
Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Podsmaż żeberka z każdej strony na złoty kolor. Odstaw na bok.
Cebulę, czosnek i marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
Paprykę pokrój w paski, kapustę poszatkuj.
W tym samym naczyniu podsmaż cebulę, czosnek i marchewkę.
Dodaj paprykę, a po chwili kapustę. Wymieszaj, podsmaż chwilę.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zalej bulionem.
Na wierzch ułóż podsmażone żeberka. Przykryj pokrywką.
Duś całość na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, a kapusta dobrze uduszona.
Danie podawaj gorące, posypane świeżym koperkiem. Można podać z ziemniakami lub chlebem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Marynowana papryka konserwowa

Składniki: (na 6 słoików 300 ml) 1,5 kg papryki (czerwonej, żółtej, zielonej) 1 duża cebula (opcjonalnie, cienko pokrojona)…

Kiszony czosnek w całości

Składniki: 1 kg młodego czosnku (najlepiej różowego lub fioletowego) 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej (na…

Fasolka szparagowa marynowana na zimę

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej) 5–6 ząbków czosnku 2–3 baldachy kopru (najlepiej z nasionami) opcjonalnie:…