Duszony schab w sosie ciemnym
Schab, który ze swojej miękkości rozpływa się w ustach, a do tego ziemniaki i mizeria ze szczypiorkiem. To przepis na szybki domowy obiad, pełen smaków i aromatów. Przygotuj go i przekonaj się sam.

Składniki:
- 1kg mięsa wieprzowego (u mnie schab, jeśli robisz takie mięsko pierwszy raz wybierz łopatkę lub szynkę, łatwiej uzyskać efekt miękkości)
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- Przyprawa do mięsa
- Olej
Przygotowanie:
Mięso pokrój na cienkie plastry. Rozbij je tłuczkiem do mięs y dość cienko. Mięso posyp obficie przyprawami. Rozgrzej patelnię. Wlej olej i smaż mięso z każdej strony do mocnego zarumienienia. Wyciągnij usmażone mięso i na tą samą patelnię włóż pokrojone w duże kawałki warzywa: cebulkę, paprykę, a także marchewkę. Podsmaż je dosłownie 2 minuty. Na usmażone warzywa połóż wcześniej usmażone mięso, dodaj 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj- tak by mąka obtoczyła mięso. Zaraz po tym jak wymieszasz mięso, zalej je wrzątkiem tak by całe było przykryte wodą. Zakryj patelnię przykrywką i duś na małym ogniu przez minimum 40 minut.
I gotowe
Taki domowy obiad najlepiej smakuje z ziemniaczkami i mizerią ze szczypiorkiem
Smacznego!