Duszony schab w sosie ciemnym

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Schab, który ze swojej miękkości rozpływa się w ustach, a do tego ziemniaki i mizeria ze szczypiorkiem. To przepis na szybki domowy obiad, pełen smaków i aromatów.  Przygotuj go i przekonaj się sam.

Składniki:
  • 1kg mięsa wieprzowego (u mnie schab, jeśli robisz takie mięsko pierwszy raz wybierz łopatkę lub szynkę, łatwiej uzyskać efekt miękkości)
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula 
  • 2 czerwone papryki 
  • Przyprawa do mięsa 
  • Olej 
Przygotowanie:

Mięso pokrój na cienkie plastry. Rozbij je tłuczkiem do mięs y dość cienko. Mięso posyp obficie przyprawami. Rozgrzej patelnię. Wlej olej i smaż mięso z każdej strony do mocnego zarumienienia. Wyciągnij usmażone mięso i na tą samą patelnię włóż pokrojone w duże kawałki warzywa: cebulkę, paprykę, a także  marchewkę. Podsmaż je dosłownie 2 minuty.  Na usmażone warzywa połóż wcześniej usmażone mięso, dodaj 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj- tak by mąka obtoczyła mięso. Zaraz po tym jak wymieszasz mięso, zalej je wrzątkiem tak by całe było przykryte wodą. Zakryj patelnię przykrywką i duś na małym ogniu przez minimum 40 minut.

I gotowe

Taki domowy obiad  najlepiej smakuje z ziemniaczkami i mizerią ze szczypiorkiem

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kurczak jak z KFC.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 13 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Zapraszam Was dzisiaj do kulinarnego świata…

Kopytka jak u Babci – tradycja na Twoim talerzu

Kopytka to jedno z tych dań, które na stałe wpisały się w tradycję polskiej kuchni. Proste, ale niezwykle…

Tarta z kremem pistacjowym, malinami i miętą

Ciasto kruche:• 250 g mąki pszennej• 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)• 50 g cukru pudru• 1…