Dżem z czerwonej i białej porzeczki

13.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonej porzeczki
  • 0,5 kg białej porzeczki
  • 1,2 kg cukru
  • sok z 1 cytryny (opcjonalnie – podkreśla smak i pomaga w żelowaniu)
  • 1 op. cukru żelującego 2:1 (jeśli chcesz przyspieszyć proces i mieć gęstszy dżem)

Przygotowanie:

Porzeczki umyj, oderwij od gałązek i dobrze odsącz.

Przełóż do dużego garnka i lekko podgrzewaj, mieszając, aż puszczą sok.

Możesz delikatnie rozgnieść owoce np. tłuczkiem lub blendować, jeśli chcesz gładki dżem (opcjonalnie przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek).

Wsyp cukier do owoców (lub cukier żelujący według instrukcji z opakowania).

Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 30–40 minut, regularnie mieszając, aż masa zgęstnieje.

Nałóż odrobinę gorącego dżemu na schłodzony talerzyk – jeśli po chwili zastyga, jest gotowy.

Jeśli nie – gotuj jeszcze chwilę.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików.

Mocno zakręć i postaw do góry dnem na 10 minut lub pasteryzuj przez 10–15 minut w garnku z wodą.

Wskazówki:

  • Dżem z porzeczek naturalnie gęstnieje dzięki pektynie, więc można go zrobić bez dodatków żelujących.
  • Biała porzeczka dodaje delikatności i lekko miodowego posmaku.
  • Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu – wytrzyma całą zimę (a nawet dłużej!).

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki kiszone – przepis tradycyjny

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (twardych, świeżych) 5–6 ząbków czosnku 3–4 baldachy kopru (z łodygami) kawałek korzenia chrzanu…

Pierogi z fasolą i grzybami

Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200…

Fasolka szparagowa konserwowa na zimę

Składniki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 1 litr wody 1,5 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej) 2 łyżki cukru…