Ekspresowa zupa pieczarkowa

16.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Natka pietruszki do posypania
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka, aż się lekko zarumieni. Odstaw na bok.

W garnku rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista. Dodaj czosnek i smaż przez minutę.

Dodaj pieczarki i smaż, aż zmiękną i lekko się zrumienią.

Wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż przez około minutę, cały czas mieszając.

Powoli wlej bulion, mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotuj na średnim ogniu, aż zupa zgęstnieje.

Dodaj podsmażonego kurczaka i śmietanę kremówkę. Gotuj jeszcze kilka minut, nie dopuszczając do wrzenia.

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Zupa gulaszowa z mięsem

Składniki: (na ok. 6 porcji): Mięso i baza: 500 g wołowiny lub wieprzowiny (np. łopatka, pręga, karkówka) 1–2…

Faszerowane cukinie

Składniki: 4 średnie cukinie 1 szklanka ugotowanego ryżu 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)…

Surówka z kapusty pekińskiej. Pyszny dodatek do obiadu.

Surówka z kapusty pekińskiej to klasyk, który od lat króluje na polskich stołach jako doskonały dodatek do obiadu.…