Ekspresowe muffinki z marchewką i orzechami
Zesmakuj ze mną Ekspresowych muffinek z marchewką i orzechami.
Pomysł na jesienne muffinki, które zrobisz w 10 minut (plus czas pieczenia).
Do ich przygotowania nie musisz używać miksera. Wystarczy widelec.
Ciepłe i pachnące nutą orzechów i cynamonu idealnie pasują do jesiennych herbat.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na bezę:
- 240 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 2 szklanki tartej marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki brązowego cukru lub erytrytolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki siekanych orzechów (ulubionych)
- 3 łyżki pistacji (można zamienić na ulubione orzechy)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki oleju
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce (około 3/4 sztuki tak by było jej 2 szklanki).
Do jednej miski dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, sól oraz 3 łyżki posiekanych orzechów. Do drugiej miski dodaj składniki mokre. Na początku jajka ubij z cukrem (za pomocą widelca, ewentualnie rózgi). Do masy jajecznej dolej olej i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj tarte marchewki.
Do suchych składników wlej mokre. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Przygotuj papilotki, a także formę do pieczenia muffinek.
Formę wyłóż papilotkami. Papilotki wykładaj ciastem (3/4 wysokości papilotek). Wierzch muffinek posyp pozostałą ilością orzechów lub pistacji.
Tak przygotowane muffinki piecz przez 25 minut (do suchego patyczka).
Muffinki studź na kratce.
I gotowe!
Smacznego!