Fasolka szparagowa konserwowa

15.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej (najlepiej żółtej, młodej)
  • woda do gotowania
  • sól do gotowania (1 łyżka na 2 litry wody)

Zalewa octowa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

Przygotowanie:

Umyj fasolkę, odetnij końcówki.

Pokrój na równe kawałki (ok. 4–5 cm).

Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 5–7 minut (ma być lekko twarda).

Odcedź i od razu przelej zimną wodą.

Wszystkie składniki zalewy umieść w garnku.

Zagotuj i gotuj przez 2–3 minuty.

Fasolkę ciasno układaj w wyparzonych słoikach.

Zalej gorącą zalewą (fasolka musi być całkowicie przykryta).

Zakręć dokładnie słoiki złotymi nakrętkami.

Słoiki włóż do garnka wyłożonego ściereczką.

Zalej wodą do ¾ wysokości słoików.

Pasteryzuj 15–20 minut od momentu zagotowania.

Wyjmij, odstaw do góry dnem i zostaw do wystudzenia.

Uwagi:

  • Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
  • Można dodać 1–2 ząbki czosnku do każdego słoika dla intensywniejszego smaku.
  • Jeśli chcesz bardziej wyrazistą zalewę – zwiększ ilość octu do 1,5 szklanki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
 Sałatka z pomarańczą i rukolą

Składniki: 1 opakowanie rukoli sałata lodowa duży granat 3 pomarańcze 2 garści orzechów  Sos: 2 łyżki musztardy miodowej …

Noworoczne przepisy na zdrowy start – lekkie i pożywne śniadania

Nowy Rok to idealny moment, aby rozpocząć zdrowsze nawyki żywieniowe i zadbać o siebie. Jak mówi przysłowie: „Śniadanie…

Papryka konserwowa w słoikach – słodko-kwaśna, chrupiąca i aromatyczna

Składniki: Składniki: Na 6 średnich słoików: 2 kg czerwonej papryki (najlepiej mięsistej) 4–5 ząbków czosnku 6 liści laurowych…