Fasolka szparagowa konserwowa na zimę

6.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1 litr wody
  • 1,5 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml octu 10%
  • (opcjonalnie) kilka ziaren gorczycy, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Pokrój na mniejsze kawałki (lub zostaw w całości – wg uznania).

Blanszuj fasolkę we wrzątku przez ok. 3-5 minut, a następnie odcedź.

Ułóż fasolkę w wyparzonych słoikach, dosyć ciasno. Możesz dodać do każdego słoika po 2-3 ziarenka gorczycy lub inne przyprawy.

Zagotuj zalewę:

1 litr wody

1,5 łyżki soli

2 łyżki cukru

150 ml octu
Gotuj przez kilka minut.

Zalej fasolkę gorącą zalewą, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.

Dokładnie zakręć słoiki i pasteryzuj przez 15–20 minut od momentu zagotowania wody (w garnku lub piekarniku).

Wyjmij i odwróć słoiki do góry dnem, przykryj ściereczką i pozostaw do ostudzenia.

Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Nadają się do spożycia przez całą zimę!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Domowe kimchi

Składniki: 1 średnia kapusta pekińska (ok. 1,5 kg) 1/4 szklanki soli gruboziarnistej 4 szklanki wody 1 średnia marchewka,…

Ciasto Fiona bez pieczenia

Delikatne, malinowe, lekkie jak chmurka i totalnie bez piekarnika! Składniki (forma 26 cm): Spód: 100 g podłużnych biszkoptów…

Żeberka BBQ z colesławem

Składniki:  (dla 4 osób) Żeberka 1,5–2 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1…