Fasolka szparagowa w zalewie pomidorowej – przepis na zimę

5.07.2025
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na ok. 6–8 słoików 500 ml):

  • 2 kg fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 1 kg pomidorów (lub 700 ml passaty)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone (opcjonalnie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli (niejodowanej)
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej (opcjonalnie)
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyść fasolkę z końcówek i pokrój na 3–4 cm kawałki.

Ugotuj ją w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut – powinna być al dente.

Odcedź i odstaw.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.

Dodaj przeciśnięty czosnek i pokrojoną paprykę, smaż chwilę.

Dodaj pokrojone pomidory (lub passatę), koncentrat, przyprawy, cukier i sól.

Gotuj całość 15–20 minut na średnim ogniu.

Do sosu dodaj ugotowaną fasolkę, wszystko dokładnie wymieszaj i duś razem 5 minut.

Przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików, dokładnie zakręć.

Pasteryzuj słoiki 20 minut od momentu zagotowania wody (lub 10 minut w piekarniku w 120°C).

Odstaw słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu – mogą stać przez całą zimę.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Rolada z polędwiczką wieprzową, żółtym serem i pieczarkami

Zesmakuj ze mną pysznej i prostej rolady z polędwiczką wieprzową, która świetnie sprawdzi się na nadchodzące święta. Polędwiczka…

Klops pieczony z ziołami

Składniki: (keksówka 25×11 cm, 6–8 porcji) 600 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wieprzowo-wołowa) 1 bułka kajzerka lub 2–3…

Puszyste ciasto z borówkami

Składniki: 200 g borówek (świeżych lub mrożonych) 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 100 ml…