Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie  i sałatką jogurtowo-koperkową

20.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Mięso w sosie:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 300 g fasolki szparagowej (może być mix zielonej i żółtej), przyciętej z końcówek
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 250 ml bulionu wołowego lub warzywnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sałatka jogurtowo-koperkowa:

  • 150 g jogurtu naturalnego (greckiego lub typu skyr)
  • 1 mały ogórek gruntowy, pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżka świeżo posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej olej.

Wrzuć cebulę i czosnek, smaż 2–3 min, aż cebula się zeszkli.

Dodaj mielone mięso, smaż na średnim ogniu, aż przestanie być różowe (ok. 5 min).

Do patelni wsyp pokrojoną paprykę i słodką oraz wędzoną paprykę w proszku, wymieszaj.

Dodaj koncentrat pomidorowy, passatę i bulion.

Wlej bulion i dokładnie wymieszaj.

Zagotuj, zmniejsz ogień i dodaj fasolkę szparagową.

Duś pod przykryciem 12–15 min, aż fasolka będzie miękka, ale jędrna.

Przypraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki.

W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny.

Dodaj plasterki ogórka i koperek, dopraw solą i pieprzem.

Na talerze nakładaj porcję gulaszu i obok – sałatkę jogurtowo-koperkową.

Idealnie pasuje do pieczywa lub ugotowanej kaszy.

Wariacje

  • Ostra nuta: do gulaszu dodaj ½ łyżeczki chili w proszku lub posiekaną papryczkę jalapeño.
  • Kremowy sos: tuż przed końcem duszenia wlej 50 ml śmietanki 12%, by nadać gulaszowi aksamitnej konsystencji.
  • Wegańska opcja: zamiast wołowiny użyj mielonych orzechów włoskich (lub soczewicy), a jogurt zastąp kokosowym.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z brokułem, kurczakiem i kukurydzą

Składniki: 1 brokuł (średni, świeży) 1 pierś z kurczaka 1/2 świeżego ogórka 1/2 puszki kukurydzy (ok. 100 g…

Czekoladowe ciasto z malinami

Składniki: suche: 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 210 g) 1/2 szklanki kakao (ciemne, niesłodzone) 1 szklanka cukru (można…

Przepis na dżem z dyni

Składniki: Orientacyjna porcja: 4–5 niewielkich słoiczków (ok. 300 ml każdy) 1 kg miąższu dyni (waga po obraniu i…