Faszerowane cukinie

28.06.2025
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1/2 czerwonej papryki (pokrojona w kostkę)
  • 300 g mielonego mięsa (np. z indyka lub kurczaka)
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego lub mozzarella
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką środek (zostaw ścianki o grubości ok. 1 cm). Miąższ posiekaj i odstaw.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek i paprykę przez ok. 3 minuty.
Dodaj mielone mięso, smaż, aż będzie złociste i dobrze wysmażone.
Dodaj posiekany miąższ cukinii i smaż kolejne 3–4 minuty.
Dodaj ugotowany ryż, przyprawy (sól, pieprz, oregano) i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę, aż składniki się połączą.
Wypełnij połówki cukinii farszem. Posyp serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20–25 minut, aż cukinia zmięknie, a ser się zarumieni.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Fasolka szparagowa konserwowa na zimę

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (najlepiej żółtej, ale zielona też się nada) 3 łyżki soli (do gotowania) Kilka…

Cruffiny z bitą śmietaną, konfiturą i czekoladą

Połączenie croissanta i muffina – warstwowe, maślane, lekko chrupiące i niezwykle efektowne. Składniki: (na ok. 8–10 sztuk): Ciasto:…

Jajecznica w tortilli

Składniki: 1 placek tortilli 2 jajka 1/2 papryki 1 cebula oliwa sól do smaku wędlina Przygotowanie: Na patelnię…