Faszerowane muszle makaronowe

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Faszerowane muszle to bardzo efektowny obiad. Świetnie sprawdzi się na imprezie okolicznościowej lub małym przyjęciu. Goście na pewno będą zachwyceni. Przepis poniżej.

Składniki:
  • 400 g makaronu muszle
  • 400 g mięsa mielonego
  • 300 ml śmietanki 30%/ 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebulka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • sól do smaku
  • granulowany czosnek
  • oliwa
  • parmezan lub twaróg wędzony do posypania
Przygotowanie:

Makaron ugotuj. Rozgrzej patelnię. Wlej oliwę. Na patelnię dodaj mięso i posiekaną cebulkę. Smaż 5 minut. Następnie dodaj śmietankę i granulowany czosnek oraz sól. Na koniec dodaj liście szpinaku. Duś przez 5 minut. Tak przygotowanym mięsem nadziewaj muszle za pomocą łyżeczki. Piecz w piekarniku 15 minut w 180 stopniach i gotowe. Tuż po wyjęciu posyp parmezanem lub twarogiem wędzonym.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowa karkówka wieprzowa w słoikach- konserwa

Składniki: (na ok. 5–6 słoików 720 ml): 2 kg karkówki 2 łyżki soli peklowej (można użyć zwykłej kuchennej,…

Chłodnik z botwinki z jajkiem

Składniki 4 porcje: 1 pęczek botwinki (z młodymi buraczkami i liśćmi) 500 ml bulionu warzywnego (lub wody) 500…

Zupa gulaszowa z mięsem

Składniki: (na ok. 6 porcji): Mięso i baza: 500 g wołowiny lub wieprzowiny (np. łopatka, pręga, karkówka) 1–2…