FIT jogurtwoiec z agrestem

31.07.2022
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Lekkie ciasto, idealne na upalne dni.

Przepis poniżej 

1 porcja zawiera tylko 210,2 kcal 

Do jego przygotowania potrzeba:

Masa jogurtowa:
  • 1 l jogurtu greckiego 
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 zielone galaretki bez cukru
  • 5 łyżek erytrytolu 
  • 200 g agrestu 
  • 3 łyżki żelatyny/ 2 opakowania żelatyny do deserów 

Biszkopt:

Składniki na ciasto:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki orkiszowej/pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki erytrytolu/cukru
  • 1 (20)opakowanie cukru ze skórką z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki oleju lub płynnego masła 
Przygotowanie:

1 porcja zawiera 210,2 kcal

B 7,7 g

T 13,7 g

W 14,2 g 

Do miski dodaj wszystkie składniki na biszkopt. Na początku jajka i erytrytol, następnie olej, a na końcu mąkę i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotuj okrągłą blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, wylej ciasto i piecz je 40 minut w 180 stopniach.

W czasie pieczenia biszkoptu przygotuj jogurtowe nadzienie. Do miski dodaj jogurt grecki, śmietankę 30%, erytrytol oraz 2 rozrobione zielone galaretki *0,5 l wody na 2 galaretki+ 2 łyżki żelatyny. Ja żelatynę zalewam wrzątkiem, delikatnie mieszam, czekam aż spęcznieje, a następnie rozpuszczaną żelatynę wlewam do galaretek. Przestudzone galaretki wlewamy do jogurtowej masy, a następnie wstaw na 30/40 minut do zamrażarki by masa lekko stężała. Czas jest uwarunkowany od tężenia. Może być to szybszy prosces. W moim przypadku było to 40 minut.

Upieczony biszkopt przetnij na pół. Na dno blaszki połóż 1 część biszkoptu. Wylej na nią 3/4 ilości masy. Następnie całość posyp agrestem. Połóż kolejną część biszkoptu i wyłóż pozostałą masę. Udekoruj agrestem i ulubionymi dodatkami u mnie to mięta i kruche ciasteczka.

I gotowe!

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Kurczak z brokułami w kremowym sosie 🥦 

Zesmakuj ze mną delikatnego kurczaka w kremowym sosie brokułowym z marynowaną cebulką. Przepis znajdziesz poniżej  Składniki: 1 pierś…

Domowe kopytka- WARSZTATY ZE SMAKIEM odc. 2

Dzień dobry, cześć! Kopytka to drugi przepis z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM. Bez wątpienia, kopytka to jedno z…

Naleśniki z dżemem pomarańczowym

Zesmakuj ze mną pysznych naleśników z dżemem pomarańczowym, skyrem i bananem. Przepis jest banalnie prosty, a niesamowicie smaczny.…