Gofry chrupiące jak z budki

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Czas na gofry, które smakują dosłownie jak te z wakacyjnej budki… a może i lepiej? Chrupiące zewnątrz, a miękkie w środku gofry przeniosą Cię w kulinarny, smakowy zachwyt. Skorzystaj z przepisu i ciesz się smakiem.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, a do żółtek dodaj olej i mleko (całość wymieszaj). Masę jajeczną połącz ze składnikami sypkimi. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie całość wymieszaj szpatułką sylikonową. Rozgrzej gofrownice i piecz do zrumienienia gofry. Z podanych proporcji wyjdzie 12/13 gofrów.  Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczony schab z żółtym serem i pieczarkami 

Zesmakuj ze mną schabu pod serową pierzynką. Pyszny obiad w dosłownie 35 minut. Skusisz się? Przepis poniżej. Składniki…

Zupa ZBÓJA.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 36 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Dziś przenosimy się do magicznego świata,…

Mini hot-dogi z ciasta francuskiego

Zesmakuj ze mną pysznej przekąski, która świetnie sprawdzi Ci się na każdą imprezę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko…