Gofry chrupiące jak z budki

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Czas na gofry, które smakują dosłownie jak te z wakacyjnej budki… a może i lepiej? Chrupiące zewnątrz, a miękkie w środku gofry przeniosą Cię w kulinarny, smakowy zachwyt. Skorzystaj z przepisu i ciesz się smakiem.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli, a do żółtek dodaj olej i mleko (całość wymieszaj). Masę jajeczną połącz ze składnikami sypkimi. Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie całość wymieszaj szpatułką sylikonową. Rozgrzej gofrownice i piecz do zrumienienia gofry. Z podanych proporcji wyjdzie 12/13 gofrów.  Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Buraczki zasmażane – tradycyjny dodatek do kotleta schabowego/mielonego

Buraczki zasmażane to jedno z tych dań, które nieodłącznie kojarzą się z tradycyjną, polską kuchnią. Delikatnie słodkie, lekko…

Knedle ze śliwkami

Zesmakuj ze mną knedli ze śliwkami. Knedle to smak jesieni. Ja knedle podaję ze słodką śmietanką lub jogurtem…

Jagodowo-borówkowa chmurka

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z jagodami. Jasny biszkopt z dwóch jaj, do tego galaretka kokosowa z jagodami…