Gołąbki z ryżem i mięsem
Gołąbki to jeden ze smaków z mojego dzieciństwa. Często słyszę, że osoby będące na diecie nie mogą pozwolić sobie na gołąbki ze względu na kaloryczność. Ale czy one na pewno są niezdrowe? Otóż nie! Gołąbki są bardzo zdrowe i sycące Zdrowsza wersja czeka na Ciebie poniżej

Składniki:
Składniki:
- 1 kapusta włoska lub biała
- 800 g wieprzowiny
- 2 cebule
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1,5 l bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Kapustę włóż do garnka. Zalej wodą. Wstaw garnek z kapustą na palnik. Parz kapustę przez kilka minut, a następnie oddzielaj jej liście. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanego ryżu dodaj zmielone surowe mięso wieprzowe. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziewaj parzone liście kapusty. Zwijaj tak jak krokiety
Dno garnka wyłóż liśćmi parzonej kapusty. Zalej 1/2 części passaty pomidorowej. Następnie wyłóż wcześniej przygotowane gołąbki. Gołąbki zalej bulionem i pozostałą częścią passaty. Wierzch przykryj liśćmi kapusty. Gotuj na małym ogniu przez minimum 4/5 h.
Smacznego!