Golonka pieczona z kapustą kiszoną

14.07.2025
Czas przygotowania: 500 minut
Stopień trudności: trudne

Składniki:

Na golonkę:

  • 1 duża golonka wieprzowa (najlepiej tylna, ok. 1,2–1,5 kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4–5 ziaren ziela angielskiego
  • 5–6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oleju lub smalcu

Na kapustę:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu

Przygotowanie:

Golonkę włóż do dużego garnka z wodą.

Dodaj: obrane ząbki czosnku, pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5–2 godziny, aż mięso będzie miękkie (ale nie rozpadające się).

Wyjmij golonkę, osusz i ostudź.

Wymieszaj miód, musztardę, olej, majeranek, sól i pieprz.

Natrzyj golonkę marynatą i odstaw na min. 30 minut (lub całą noc do lodówki).

Wstaw golonkę do nagrzanego piekarnika: 180°C (góra-dół).

Piecz przez ok. 75-80 minut, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Co jakiś czas polewaj mięso tłuszczem z pieczenia.

Kapustę opłucz (jeśli bardzo kwaśna) i odciśnij.

Pokrój drobno. Podsmaż cebulę na smalcu, dodaj kapustę, przyprawy i jabłko (jeśli używasz).

Duś pod przykryciem ok. 30 minut z dodatkiem wody lub bulionu.

Podawaj gorącą golonkę na kapuście kiszonej – najlepiej w głębokim naczyniu ceramicznym. Świetnie smakuje z musztardą, chrzanem lub świeżym pieczywem.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Puszyste placuszki z serka wiejskiego z bananem

Zesmakuj ze mną pysznych placuszków śniadaniowych. Dziś wersja placuszków z bananami. Są szybkie w przygotowaniu, a do ich…

Grillowana pierś z kurczaka z gnocchi i mizerią 

Zastanawiasz się czy zdrowy obiad może być prosty w przygotowaniu? Ja pokażę Ci, że tak, poniżej znajdziesz propozycję…

Syrop z mięty – przepis domowy Babci Marysi

Składniki: 2 duże pęczki świeżej mięty (około 100 g liści) 1 litr wody 1 kg cukru 1 cytryna…